Brandgame 19 februari 2019
9 May 2016
Wees ‘creatief’ op LinkedIn
27 January 2018

The day of my Life!

Als je geluk hebt, kom je eens onverwacht in een situatie terecht die je vaste overtuigingen in een klap op losse schroeven zet. Ik heb dat geluk gehad. En dat wil ik graag met je delen.

Ik mocht een tijdje de coach zijn van Jasper Scholten. Hij had een paar jaar als young executive gewerkt bij een groot olieconcern. Hij was onderdeel van een getalenteerde groep mensen die voorbestemd zijn om in de nabije toekomst managementfuncties te gaan bekleden. Veel van zijn generatiegenoten dromen er waarschijnlijk van om daar deel vanuit te mogen maken. Jasper daarentegen kwam tot de conclusie dat werken bij een multinational niet echt zijn ” piece of cake” was. Hij miste de zingeving. Het draaide naar zijn mening teveel om geld en er was te weinig oog voor het menselijke en maatschappelijke belang.

Hij heeft zich voorgenomen om te doen wat hij het liefste doet: mensen gelukkiger te laten worden. Dat wil hij vormgeven in de rol van trainer. Ik dacht hem daarbij wel te kunnen helpen; ik had immers een jarenlange ervaring met het geven van trainingen en workshops. Tijdens ons traject heb ik hem de fijne kneepjes geleerd over het reilen en zeilen van trainingen en het ondernemerschap. Ook werd het hem tijdens ons traject duidelijk dat een community en een boek schrijven kracht achter zijn missie zouden zetten. De community (WY DELEN) is inmiddels gelanceerd, het boek (WY – het geluk van generatie Y in de prestatiemaatschappij) ligt naar verwachting rond de feestdagen in de boekhandel.

Terug naar de training. Mijn suggestie om een pilot training te organiseren pikte hij razendsnel op. Hij vond al snel een groep mensen bereid om daaraan mee te werken en op zaterdagochtend 20 augustus jl. ontving hij de groep (waaronder ikzelf) in zalencomplex Meneer de Wit in Amsterdam. Omdat de training gericht is op de Y-generatie was ik met mijn tweeënzestig jaar by far de oudste. De groep bestond voornamelijk uit hoogopgeleide jonge mensen die in ruil voor waardevolle feedback en nieuwe inzichten kregen.

Dat Jasper vaker afwijkt van ‘het normale’ bewees ook het begin van zijn training. Mijn vaste overtuiging is dat een training begint met een korte inleiding en een obligaat rondje kennismaken. Jasper deed dat net even anders. Hij inventariseerde heel snel het energieniveau van de groep. Met een lach vroeg hij: “Wie van jullie is er brak?”. Twee handen gingen de lucht in. Na vijf minuten zag ik mezelf tot mijn verbazing ronddansen in de zaal waarbij we telkens andere opdrachten kregen om onze dans aan te passen. Ik was verbijsterd. En de groep was in no time in de stemming, gemotiveerd en vol nieuwe energie.

Jasper nam ons de rest van de dag mee op een fascinerende reis langs onze doelen en verwachtingen, zette ons zo nu en dan op het verkeerde been en schoof de wolken opzij om ons prachtige vergezichten op ons leven te geven.

Een voorbeeld? Voorbeeld!

Jasper Scholten

Jasper bracht ons in een hypnose-achtige toestand waarin wij onze diepste overtuigingen kunnen aanboren. Na deze prettige oefening werden we gevraagd om op te schrijven hoe ons leven erover vijf jaar uit zou zien. Dromen dus. Daarna schreven we dat op onder aansporing van Jasper: ” Belangrijk is om te blijven schrijven! Gewoon doorgaan, niet te veel denken! Blijf associëren! “. Na een paar minuten zat ik met verbazing de schets te lezen die ik van mijn eigen toekomst had gemaakt. En die zag er compleet anders uit dan ik tot nu toe altijd had gedacht. Niks grote stad, maar een klein huisje in de polder. Niks auto, maar een geit aan een pen en een kippenhok. Werken? Jawel, maar met mate. En een klein atelier om eindelijk dat schilderen weer eens op te pakken. En die gitaar afstoffen natuurlijk, En…. En…… Kortom, er werd een heel nieuw arsenaal van inzichten aangeboord waar ik tot die tijd geen weet van had. Of misschien wel, maar veilig weggestopt onder een dikke laag van sociaal wenselijke aannames, overtuigingen en excuses.

In de trein terug naar Leiden had ik een heleboel om over na te denken. Mijn beeld van trainingen was voorgoed veranderd. Mijn zelfbeeld ook. En mijn toekomst!

Voor iedereen die niet bang is voor verandering kan ik de training CEO van jouw eigen leven en het boek van harte aanbevelen.

 

Sid Houtman,
VP Solutions

Ga voor meer informatie naar:
www.ceovanjouweigenleven.nl  of mail naar info@ceovanjouweigenleven.nl

Het boek gaat heten: WY – het geluk van generatie Y in de prestatiemaatschappij

en ligt naar verwachting in december in de winkel.